20045953_1871947926458726_837184224_n

Гуна Иванова възражда забранена песен за Левски

По случай 180 години от рождението на Васил Левски на мемориалния комплекс в парка на Военната академия ,,Г. С. Раковски“ се проведе тържествено честване. Специален гост на събитието беше достолепната фолклорна изпълнителка Гуна Иванова.

Представители на Светия Синод осветиха паметника на Апостола на Свободата, а Президентът на Република България – ген. Румен Радев произнесе слово. След това официалните гости и присъстващите граждани поднесоха венци и цветя. Честването продължи с тържествен концерт с тематична програма от Ансамбъла на Въоръжените сили.

Гуна Иванова поднесе специален музикален подарък на всички гости с две оригинални изпълнения. Тя представи песен, която някога е изпълнявана от Апостола на свободата. Най-голямата изненада, която поднесе Гуна Иванова, беше композицията „Песен за Васил Левски”. Тя представлява разказ за живота на българския герой и в продължение на 50 години е била забранена у нас. През този половинвековен период композицията е била изпълнявана от фолклорна група от Скопие и била чута от българската певица. Обичаната изпълнителка решила да възроди ценната композиция, като й даде своя прочит. За аранжимента тя се доверила на Валери Димчев, а за вокалната интерпретация – на Ивайло Терзиев. Записана е с формация „Българи”, но по време на тържеството бе представена във вариант с музикална формация „Ладина”.

Гуна Иванова разкри, че съвсем скоро ще бъде готова и с видеоклип към ценната фолклорна творба. По този начин достолепната певица иска да изрази своето възхищение и преклонение пред подвига и саможертвата на Апостола.

Очаквайте скоро новия проект на Гуна Иванова в ефира на Фен фолк ТВ.