Dafina11

Дафина Димитрова за здравето и музиката

Интервю за в-к „Доктор”, автор: Мара Калчева 

Дафина, налагало ли ви се е да излизате болна на сцена?

Да, налагало ми се е и наистина е  много некомфортно и неприятно. Обикновено става въпрос за настинка или грип. В такива моменти приготвям лек по рецепта от моите баби. Смесвам в чашка три чаени лъжички мед с една-две лъжички ракия и половин лъжичка сода за хляб и ям на всеки час по лъжичка. Доста добре се чувствам след това, защото медът облекчава болките и смазва гърлото, алкохолът загрява, а содата за хляб чисти налепите. В рамките на два-три дни болките в гърлото спират и ако има кашлица, намалява.

Какви други бабини рецепти използвате?

Много обичам през зимния сезон да си правя чай от билки, независимо дали съм болна или не. Това е чай основно от лайка, мента и мащерка. Билките кипват в един литър вода, като режа с тях лимони с кората. След като се поохлади малко, добавям мед на вкус. Този чай си наливам в термос и го пия през целия ден. Много добре ми се отразява през зимния сезон, когато наоколо циркулират грипни вируси. Това е супелекарство за превенция на грип.

Лежали ли сте в болница и защо?

Да, случвало ми се е като дете да лежа в болница в София заради асматичен бронхит. Родена съм с това заболяване. Не помня точно в коя болница са ме лекували. Била съм малка и спомените ми са бегли. Като малка съм имала няколко астматични пристъпа, но след като излязох от детската възраст, нямам вече този проблем. Старая се да не допускам да се стига до астматични пристъпи.

Как успявате да контролирате това заболяване?

Докторите са казали на майка ми, че не трябва да стоя в помещения, в които има прах. В никакъв случай не трябва да има плюшени играчки около  мен. Затова и не са ми подарявали плюшени играчки през моето детство. Майка ми е правила всичко възможно вкъщи да няма домашен прах, защото дразни бронхите и отключва проблема. Също са казали да внимавам с яденето на шоколад, защото той алергизира. До ден-днешен спазвам препоръките на докторите и не допускам да стигам дотам, че да получавам тежки пристъпи, от които да не мога да дишам.

А на пеенето пречи ли ви този проблем?

Не ми пречи. Случвало ми се е само да излизам с кашлица на сцената, но това е рискът на професията, няма как.

Доверявате ли се на алтернативната медицина?

Смятам, че трябва да има и алтернативна медицина. Тя има своето място. Народната медицина помага в доста случаи.

Как се грижите за вашате фигура и тонус? 

Внимавам с количеството на тестените изделия. Газирано въобще не пия, както и „натурални сокове” в кутии. Изобщо не си купувам такива неща. Ако ще пия сок, той е пресен и си го изтисквам аз от пресни плодове – например от портокал и лимон. Пия и много вода. Освен това не консумирам сладки неща. Карам повече на леки храни, на зеленчукови салати. От месата ям пилешко, телешко и риба. Това е моето меню.

Какъв е двигателният ви режим? 

Като дете съм тренирала плуване. После ходех на фитнес, правех си кросчета в парка. А от скоро се записах на народни танци. Два пъти в седмицата са заниманията. На тях, от една страна, уча българските танци и хора, а от друга страна, това за мен е интензивно движение, което ме държи в добра форма.

Напоследък много хора се занимават аматьорски с народни танци. Как си го обяснявате?  

Много е приятно и полезно, защото е в кръвта ни. В началото учиш основните хора, а след това и малко по-сложни стъпки. Това е начин да се спазва традицията. Хубаво е да се познава българският фолклор, защото в училище сякаш не му обръщат внимание. А пък ние сме известни с фолклора по цял свят.

Какво ново във вашата кариера?

Ще участвам за втори път на международния конкурс „Пирин Фолк”, и то в две категории. В конкурса за авторска песен ще представя народна песен от пиринския край. А в конкурса за авторска песен ще представим с моя колега Петко Захариев много красива песен, която записахме в студио тези дни. Тази година се провежда юбилейното XXV-то издание на фестивала.