16IvaDavidova22

Ива Давидова: Възхищавам се на смелостта на Райна Княгиня

Интервю за в-к „Хоровод“, автор: Иво Ангелов

 

– Защо излизате на концерти, преоблечена като Райна Княгиня?

Да се превъплатя в образа на тази голяма историческа личност беше много смело решение от моя страна. На първо място изключително й симпатизирам, а след това и много харесвам песента, която я възпява „Кой уши байряка”. Имам тази песен от години в репертоара си и винаги на мои концерти хората са я приемали възхитително и се е създавала изключителна патриотична атмосфера. Преди години се случи голям скандал на национално ниво, когато турски изпълнител я изпя на турски език на предизборно мероприятие. Аз обаче не застанах срещу това, а просто се облякох като Райна Попгеоргиева, грабнах българския трибагреник и знамето „Свобода или Смърт” и с целия си патриотизъм застанах зад българското. Тогава всички ми говореха, че подобна крачка е рискова, защото може да се изтълкува погрешно като нападение или политическа опозиция. Не по-късно всички се убедиха, че няма никаква политика в това, а просто една жена, една българка, една певица – Ива Давидова, която застава зад един от най-големите ни национални интереси – българският фолклор.

– Какво най-силно Ви вдъхновява в нея?

На първо място се възхищавам на смелостта, която е имала тази жена във времето, в което живее. Тя е едва на 20 години, когато поема риска да бъде от революционерите, пошива и развява знамето „Свобода или Смърт” на Априлското въстание. Бенковски я качва на кон още в първия ден на въстанието, а след поражението тя изживява нечовешки мъки. Била е затворена, унижавана, бита и изнасилвана. Но това не е сломило „опарничавия й дух”, както някои критици я определят. И е продължила. В друга посока след освобождаването й от ареста – акушерството. Това разбира се не е определило по-лек живот за знаменоската, защото в личен план е изживявала своите трагедии. Има петима синове, четирима от които стават офицери на Българската армия и много тежки събития, свързани и с техния житейски път.

– Като коя друга бележита българска личност бихте се преобразили? – Гледах скоро един от най-новите български филми „Воевода“. Може би бих се превъплътила в образа на жена-воевода, на жена с мъжка роля.

– “Кой уши байряка” ли е най-патриотичната песен за Вас? – Има много български народни патриотични песни, но може би тази е една от най-популярните. Мен „Кой уши байряка“ най-силно ме докосва.

– Има ли песни, които Ви лежат на сърцето? – В репертоара си имам много любовни песни. Но песента „Свети Георги“ посветих на покойния си баща Валентин и тя има специално място в моето сърце.

 

Цялото интервю четете в броя на в-к „Хоровод“ от 10.04.2017 г.