Iva_Davidova_Sveti_Georgi

Ива Давидова: Най-важната за здравето е психиката

Интервю за в-к „Доктор“, автор: Мара Калчева

 

  • Ива, понеже концертираш от дете, как си опазила гласа си?

Най-важното за хигиената на гласа не са суровите жълтъци и всякакви бабини деветини, а да се мълчи или да се говори тихичко. Това е единственото правило, което спазвам. Добре ми действа и билката мента на чай, когато съм претоварила гласа си. Хубаво се разпявам преди концерт. Моят доктор ми е препоръчал конкретни упражнения за мускулатурата на врата и разпяване на срички, за да не се претоварвам.

  • Пяла ли си болна на сцената?

Много пъти, и то с тежки вирусни инфекции, с висока температура, с треска, със страшна кашлица, понякога и след повръщане. Но по някакъв начин адреналинът преди концерт ме мобилизира, стягам се на сцената и така забравям всякакви неразположения.

  • Пиеш ли лекарства?

Приемам стандартните разтворими прахчета против грип и настинка. Гърлото ми е слабо място и само антибиотик ми помага. Затова съм много внимателна с напитките. Газирано и студено не пия.

  • А как се грижиш за фигурата си?

И аз като всеки човек имам моменти, в които спазвам стриктен режим на хранене. Но има и моменти, в които се изпускам и си хапвам каквото душата ми иска. В това отношение съм на периоди. Когато видя, че съм качила 1-2 килограма, моментално сменям режима на хранене – без сладко, без тесто, почти без въглехидрати. Много спортувам също. Предпочитам кардио – да тича. Освен това ходя на специални масажи и се чувствам добре.

  • Правиш ли нещо специално за здравето си?

Най-важното за един организъм е психическото здраве. Стресът и всеки вид натоварваща емоция веднага рефлектират върху физическото здраве. Старая се да живея по-спокойно, да не се ядосвам. Когато си почивам, допускам до себе си само най-близките ми хора, които са ми по душа. Истинският релакс ми е в тишина, сред природата. Много обичам също да съм близо до вода, ако е топла – най-добре. Изключително ме разтоварват баните в топли минерални извори.

Вярвам, че музиката също лекува. Всеки тон носи определена енергия и съчетанията на тонове влияят на психиката на човека, а оттук на физическо ниво. Честотната вибрация на музиката се възприема на ниво клетка и така влияе на всички органи и системи.